ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Σταματάει από τις 20 Αυγούστου η διαθεσιμότητα των χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ η εξόφληση των όποιων αιτήσεων θα χρηματοδοτηθούν ενδιάμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2018.
Αυτό προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της έκτακτης επιχορήγησης που γινόταν με πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η ειδική επιχορήγηση για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ανέχεται συνολικά σε 1,185 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε παράσχει στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, οι κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ήτοι οι ληξιπρόθεσμες, ανήλθαν τον Ιούνιο στις 53.800 συντάξεις και το κόστος για την εξόφλησή τους ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ. Οι επικουρικές συντάξεις που δεν έχουν καταβληθεί ανέρχονται σε 90.000 και το κόστος καταβολής τους υπολογίζεται στα 242 εκατ. Ευρώ. Τα εκκρεμή εφάπαξ είναι 31.000 και το κόστος καταβολής τους ανέρχεται στα 385 εκατ. Ευρώ.

Να σημειωθεί πως κυβέρνηση και θεσμοί είχαν συμφωνήσει έως τα τέλη Αυγούστου να μείνουν περίπου 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις για νέες κύριες συντάξεις, στόχος που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας είναι εφικτός.

Δεδομένου ότι το συνολικό κόστος για την εξόφληση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του Δημοσίου έχει υπολογιστεί σε 850 εκατ. ευρώ θα πρέπει να γίνει πρόσθετη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην χαθεί μέρος της ειδικής επιχορήγησης και να απορροφηθεί το διαθέσιμο ποσό, ώστε να εξοφληθούν περισσότερες συντάξεις δικαιούχων έως το τέλος του έτους.

_____________________________________
ΠΗΓΗ: CNN.GR
______________________________________
Σ.Κ.
Share on Google Plus

About ΦΙΛΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ BLOG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment