ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ !!!

ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ !!!


ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΑΔΕ
 

Ξεσκονίζουν 70 επιχειρήσεις που έχουν έδρα 
στη Βουλγαρία !!!

 

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε 70 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Βουλγαρία ξεκίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την Καθημερινή, με στόχο να διαπιστώσει εάν όντως δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα ή εάν έχουν μεταφέρει εικονικά την έδρα τους. Ο έλεγχος των 70 εταιρειών θα φθάσει, όπως αναφέρουν στελέχη της αρμόδιας αρχής, μέχρι και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων. Οπως τονίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ, πρόκειται για τον πρώτο μαζικό έλεγχο επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες που δημιουργήθηκαν για τον έλεγχό τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 80% των παραπάνω επιχειρήσεων είναι εικονικό, δηλαδή σε 56 επιχειρήσεις αναμένεται να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα και να φορολογηθούν για τα εισοδήματα που απέκρυψαν από το ελληνικό Δημόσιο και τα οποία δήλωσαν μόνο στη Βουλγαρία με στόχο να γλιτώσουν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στη χώρα μας (29%), αλλά και να είναι ανταγωνιστικότεροι από αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές. Σημειώνεται ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10% ενώ ο φόρος στα μερίσματα 5%.Τι ελέγχεται

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο:1. Του συνόλου των κινήσεών τους.

2. Της δραστηριότητάς τους στη γειτονική χώρα και εάν εντός των συνόρων αυτής υπάρχουν συναλλαγές. Στην περίπτωση που δεν εντοπιστούν συναλλαγές, δεν σημαίνει ότι υποκρύπτεται απαραίτητα φοροδιαφυγή, αναφέρουν οι ελεγκτές, αλλά όπως υποστηρίζουν αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ελέγχου.

3. Των πελατών τους προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

4. Τραπεζικών κινήσεων στην αλλοδαπή, καθώς και ημέρες διαμονής στη Βουλγαρία με βάση συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία.

5. Σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, θα ελεγχθούν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων (σε όσες υπάρχουν) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εργάζονται πραγματικά στις 70 επιχειρήσεις ή εάν πρόκειται για «αχυρανθρώπους».


Με την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τις 70 επιχειρήσεις είναι σωστή, ο έλεγχος θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην Κύπρο.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα διαφύλαξης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα σε όσους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν - φοροδιαφύγουν ότι θα ελεγχθούν. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις αποφασίσουν πραγματικά να δραστηριοποιηθούν σε βαλκανικές χώρες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επίσης αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών, λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και μικροεπιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο που άνοιξε στη Βουλγαρία επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στο service ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Επί της ουσίας η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα αλλά η απόδειξη που εκδίδεται είναι από τη Βουλγαρία. 


 

Πώς τους ελκύουν

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βουλγαρίας, οι επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει σε υποβαθμισμένες περιοχές (όπου η ανεργία κατά το προηγούμενο έτος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη του μέσου όρου στη χώρα), μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένες φορολογικές διευκολύνσεις εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα:

• Απαλλαγή μέχρι και 100% του εταιρικού φόρου (10%) προκειμένου για βιομηχανικές μονάδες, εγκατεστημένες σε περιοχές με ανεργία μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 35% του μέσου όρου. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει για μία πενταετία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ανεργίας.

• Μείωση του εταιρικού φόρου μέχρι το 10% επί της αξίας των πάγιων επενδύσεων (με την εξαίρεση των επιβατικών αυτοκινήτων), με την προϋπόθεση ότι η επένδυση πραγματοποιείται σε περιοχή με ανεργία μεγαλύτερη κατά 50% του εθνικού μέσου όρου.

• Ειδική έκπτωση (αφαίρεση από τα κέρδη των αμοιβών και εργοδοτικών εισφορών μέχρι και 12 μηνών) για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εγγεγραμμένους ανέργους. Οι επιχειρήσεις πηγαίνουν εκεί:

• Για να γλιτώσουν από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που ανέρχονται στο 26% και 29% (για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις).

• Για να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος.

• Για να γλιτώσουν από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

• Για να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. 


Οι 10 λόγοι που στέλνουν τις ελληνικές 

επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

 • Η επιχείρησή σας λαμβάνει δάνεια από ΕυρωπαϊκέςΤράπεζες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια και μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε για την αγορά εμπορευμάτων, κτιριακών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων, μηχανολογικού εξοπλισμού και κεφαλαίου κίνησης.
 • Η επιχείρησή σας, λαμβάνει Επιδοτήσεις απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση που αγγίζουν το 70% και καταφέρνετε να εκσυγχρονίσετε τον εξοπλισμό σας, τα επαγγελματικά σας ακίνητα, αυτοκίνητα, μηχανήματα, εγκαταστάσεις, πληροφοριακά συστήματα, καθώς επίσης επιδοτήστε με σκοπό την διαφήμιση – προώθηση της επιχείρησής σας μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, δημιουργίας ιστοσελίδων/e-shop, προβολής – προώθησης μέσω Mail / SMS Campaign καθώς και Social Media.
 • Πληρώνετε σε Ασφαλιστικές Εισφορές στο ΙΚΑ για το προσωπικό που απασχολείται στην επιχείρησή σας, 80€/μήνα (σε ανειδίκευτο εργάτη) και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλετε Δώρα Χριστουγέννων, Δώρα Πάσχα και Επίδομα Αδείας.
 • Στον Ασφαλιστικό σας Φορέα (Ο.Α.Ε.Ε.) καταβάλλετε λιγότερα από 60€/μήνα για τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη και μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη της εταιρείας σας, ασφαλίζονται προαιρετικά.
 • Οι πωλήσεις που κάνετε απαλλάσσονται από το ΦΠΑ (0% μηδενικός). Και όταν έχετε να πάρετε επιστροφή ΦΠΑ, κατατίθεται στον τραπεζικό σας λογαριασμό μέσα σε 45 μέρες και μάλιστα χωρίς έλεγχο των βιβλίων της επιχείρησής σας.
 • Τα κέρδη της επιχείρησής σας φορολογούνται με 10% (flat tax) χωρίς κλίμακα κερδών και μάλιστα χωρίς προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.
 • Το αυτοκίνητό σας (Ε.Ι.Χ) δεν έχει τεκμήριο, φόρο πολυτελείας, υψηλά τέλη κυκλοφορίας, ακριβή ασφάλεια, ΚΤΕΟ, κλπ έξοδα, καθώς είναι εταιρικό και επιβαρύνεται ετησίως περίπου 300-350 € για όλα τα παραπάνω, όσα κυβικά εκατοστά κινητήρα και εάν διαθέτει.
 • Διαθέτετε Φορολογική Έδρα (και όχι Φυσική Έδρα) για την επιχείρησή σας, που σημαίνει ότι η εταιρεία σας λειτουργεί από το γραφείο του λογιστή σας, και δεν πληρώνετε κάθε μήνα ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνο, Internet, θέρμανση, ύδρευση, κοινόχρηστα, οπότε εξοικονομείτε σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξή της.
 • Στην Φορολογική Έδρα που διαθέτετε δεν έχετε προσλάβει κάποιο άτομο ως προσωπικό της επιχείρησής σας, οπότε δεν πληρώνετε μισθό και ένσημα, αλλά τα βιβλία, τα τιμολόγια, οι ισολογισμοί και οι υπόλοιπες οικονομικές καταστάσεις, είναι στην διάθεση οποιουδήποτε εξωτερικού ελέγχου (εφορίας, ασφαλιστικού φορέα, και άλλων οργανισμών) χωρίς να απαιτείται η δική σας παρουσία.
 • Η επιχείρησή σας είναι Παγκόσμια και έχει την δυνατότητα να τιμολογήσει και να τιμολογηθεί με την χρήση μόνο ενός laptop όπου κι αν βρίσκεστε. Μπορείτε ωστόσο να μεταφέρετε κεφάλαια της εταιρείας σας με την χρήση internet banking και να κάνετε ανάληψη μετρητών από όλες τις τράπεζες του κόσμου. 
 
 
 
_______________________
Σ.Κ. 

Share on Google Plus

About ΦΙΛΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ BLOG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
  Blogger Comment