ΜΕ ΖΗΜΙΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ !!!

ΜΕ ΖΗΜΙΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ !!!
 

Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ FUNDS

Τα πρώτα ακίνητα που ήδη πουλήθηκαν ήταν το φιλέτο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και γι' αυτό έφυγαν στο 80% της αξίας των προσημειώσεων. Το μεγάλο ποσοστό όμως θα φύγει σε τιμήματα κάτω από το 50% της αντικειμενικής αξίας. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, παραμένει προς το συμφέρον των τραπεζών να τα βρουν με τους δανειολήπτες !!!


 

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ 

ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://filoiypervasi-pireas.blogspot.gr/2016/11/blog-post_882.html 

Με ζημία 20% οι πρώτες πωλήσεις ακινήτων 

λένε οι τράπεζες !!!

Της Νένας Μαλλιάρα

Συμφωνίες για εκποίηση ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων που είτε έχουν καταγγελθεί είτε πρόκειται να καταγγελθούν, διαπραγματεύονται οι τράπεζες, με στόχο να τις υλοποιήσουν από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι επικείμενες πωλήσεις των ακινήτων έχουν συμφωνηθεί με μέση ζημία για τις τράπεζες της τάξεως του 18% - 20%, η οποία είναι πολύ μικρότερη από το discount που ζητούν τα ξένα funds και ανέρχεται στο 70% της αξίας των ακινήτων.
Οι διεργασίες για την εκποίηση ακινήτων από τις τράπεζες σε μεσίτες υπαγορεύεται από την ανάγκη της μείωσης του στοκ των ακινήτων που κανονικά θα έβγαιναν σε πλειστηριασμούς, εάν αυτοί πραγματοποιούνταν. Σημειώνεται ότι το κόστος διακράτησης των ακινήτων αυτών από τις τράπεζες είναι πολύ ακριβό, αφού υπολογίζεται στο 4% - 4,5% της αξίας με την οποία είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία τους.

Τα προς εκποίηση ακίνητα συνιστούν ένα απόθεμα της τάξεως των 10.000, το οποίο έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες ήδη από τον Σεπτέμβριο (όταν υπολόγιζαν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί με τη λήξη της αποχής των δικηγόρων) και προέρχεται κυρίως από δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών.

Θεωρητικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναμείνουν τη θέσπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να προχωρήσουν στη μείωση του στοκ των ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αντί να προχωρήσουν οι ίδιες σε πωλήσεις. Ωστόσο, υπόκεινται στην τεράστια πίεση του SSM να "τρέξουν" τις διαδικασίες που θα πιστοποιούν ότι λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέσα για να αυξήσουν τις ανακτήσεις από "κόκκινα" δάνεια.

Όπως έγραψε το Capital.gr, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών έως τα τέλη του 2019, από 1/1/2017 ο SSM θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην πράξη, ο SSM θα παρακολουθεί τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές, όσο και από ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμούς) και μεταβιβάσεις δανείων.

Για να διασφαλιστεί, όμως, η ροή αυξημένης εισπραξιμότητας οφειλών, ο SSM πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταγγελίες δανείων και την προσφυγή σε ένδικα μέσα. Μάλιστα, η άσκηση ενδίκων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019. Όσο για το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων, στόχος είναι να υποχωρήσει στο 1% - 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% - 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016.

Οι πωλήσεις ακινήτων από πλευράς τραπεζών, όσο και οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν κατ΄ εφαρμογήν του νέου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κρίνουν το περαιτέρω ποσοστό της μείωσης των τιμών στην αγορά ακινήτων. Με βάση τα δεδομένα μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2016, η ΤτΕ αναμένει ότι οι ελαφρά πτωτικές, αλλά και σταθεροποιητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, τάσεις στις τιμές των ακινήτων, θα συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα.

Σημειώνεται ότι στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2016, με πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία που η ΤτΕ έχει συγκεντρώσει από τις τράπεζες, το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, έναντι μείωσης 6,0% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (για το σύνολο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1%).

Σωρευτικά από το 2008 (μέσα επίπεδα) έως το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,7%, ενώ η υποχώρηση παρέμεινε εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα: -43,8% και Θεσσαλονίκη: -45,6%), καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, η τάση σταθεροποίησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών που καταγράφηκε κατά το 2015 (-0,1%) συνεχίστηκε και κατά το α’ εξάμηνο του 2016, με οριακή αύξηση των τιμών κατά 0,2% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, μικρές μειώσεις καταγράφονται ακόμη στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (-0,5%). Οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες κατά το 2015 εξακολούθησαν να εμφανίζουν σημαντικούς ρυθμούς μείωσης, της τάξεως του 3,5% για το σύνολο της χώρας, το α’ εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν τάσεις σταθεροποίησης, με το ρυθμό μείωσης να διαμορφώνεται πλέον στο 0,8% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2015.____________________________________________
ΠΗΓΗ http://www.capital.gr/story/3180141

____________________________________________
Σ.Κ. 
Share on Google Plus

About ΦΙΛΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ BLOG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment